Rețetele noastre, încercate si neîncercate
+14
monatibi
kitty_1973
Valih
Victoria
Dandy
Alexuta
rodica
stoy
tiktakro
gigi15
bubulina
Vyky
Adelina
Coca
18 participanți
Pagina 9 din 11
Pagina 9 din 11 • 1, 2, 3 ... 8, 9, 10, 11
Re: Rețetele noastre, încercate si neîncercate
Aaaaaaaaaaaaaaa, bine ca ai intrebat, Tiktak. Daca nu intrebai tu, intrebam eu. Parca totusi ii zice altfel... imi scapa. Cred ca fiecare regiune e cu denumirea ei...
Mama, ce buna o fi!!!!
Mama, ce buna o fi!!!!
Coca- Admin
- Mesaje : 6975
Data de inscriere : 05/01/2012
Re: Rețetele noastre, încercate si neîncercate
Multumesc. Imi este practic imposibil sa gasesc acest ingredient.... oare cu lapte simplu nu merge ? si iese de fapt un fel de crema de zahar ars, nu ?
Cit se coace ? la ce temperatura ? crapa la suprafata sau nu ? phiii, ce multe intrebari pentru o nepriceputa la prajiturit
Cit se coace ? la ce temperatura ? crapa la suprafata sau nu ? phiii, ce multe intrebari pentru o nepriceputa la prajiturit
Re: Rețetele noastre, încercate si neîncercate
La mine ii spune cureasta,parca , nu-s sigura!Mie nu imi place .,prajitura nu stiu cum ar fi.
Re: Rețetele noastre, încercate si neîncercate
Eu am copt o ora, depinde si de cuptor,la maxim, asa.. nu crapa deloc la suprafata, e crema de zahar ars daca avrei, o faci cu lapte in loc, dar mai pui 1 ou
Diferenta fara de crema de zahar ars e ca asta e ceva mai consistenta, si spongioasa
Cumva Jintita???sau colastra
Daca nu iti place,Dana..
Diferenta fara de crema de zahar ars e ca asta e ceva mai consistenta, si spongioasa
Cumva Jintita???sau colastra
Daca nu iti place,Dana..
Ultima editare efectuata de catre Adelina in Joi 11 Apr - 22:06, editata de 1 ori
Adelina- moderator
- Mesaje : 5591
Data de inscriere : 12/08/2012
Varsta : 53
Re: Rețetele noastre, încercate si neîncercate
Nu-mi place nici crema de zahar ars ,mi se parea si mie ca seamana .
Re: Rețetele noastre, încercate si neîncercate
Colostru, colastra... asta e denumirea de pe aici.
Da, cred ca seamana cu crema de zahar ars.
Da, cred ca seamana cu crema de zahar ars.
Coca- Admin
- Mesaje : 6975
Data de inscriere : 05/01/2012
Re: Rețetele noastre, încercate si neîncercate
In zona mea se numeste colastra sau colostru.N-am mancat niciodata.
Vyky- moderator
- Mesaje : 2715
Data de inscriere : 08/08/2012
Varsta : 78
Localizare : Pitesti
Re: Rețetele noastre, încercate si neîncercate
Sirop din floare de salcam
Pentru sirop: (1,5 l de sirop)1,5
kg de flori de salcâm * 1 kg de zahăr tos * 3 pliculețe de zahăr
vanilinat * 3 litri de apă plată * 1 plic de sare de lămâie * coaja
unei jumătăți de lămâie* un praf de sare
Spală
individual fiecare floare de salcâm, deoarece diverse musculițe și
gândăcei se adăpostesc în ele. Pune-le la fiert pentru 20 de minute în
apa plată clocotită și lasă ceaiul să se macereze până a-2-a zi. Într-o
oală emailată invertește zahărul astfel: 1 kg de zahăr îl fierbi pentru
10 minute la foc maxim împreună cu 200 ml de apă și 1 pliculeț de sare
de lămâie (dacă face spumă cenușie colecteaz-o și arunc-o). Adaugă
ceaiul concentrat peste zahărul invertit,praful de sare, cojile de
lămâie tăiate mari și lasă-le la foc mare până când scade la jumătate.
Îmbuteliază siropul în sticle de sticlă și pune-le în cămară, pentru
zilele toride de vară ce vor veni.
Pentru sirop: (1,5 l de sirop)1,5
kg de flori de salcâm * 1 kg de zahăr tos * 3 pliculețe de zahăr
vanilinat * 3 litri de apă plată * 1 plic de sare de lămâie * coaja
unei jumătăți de lămâie* un praf de sare
Spală
individual fiecare floare de salcâm, deoarece diverse musculițe și
gândăcei se adăpostesc în ele. Pune-le la fiert pentru 20 de minute în
apa plată clocotită și lasă ceaiul să se macereze până a-2-a zi. Într-o
oală emailată invertește zahărul astfel: 1 kg de zahăr îl fierbi pentru
10 minute la foc maxim împreună cu 200 ml de apă și 1 pliculeț de sare
de lămâie (dacă face spumă cenușie colecteaz-o și arunc-o). Adaugă
ceaiul concentrat peste zahărul invertit,praful de sare, cojile de
lămâie tăiate mari și lasă-le la foc mare până când scade la jumătate.
Îmbuteliază siropul în sticle de sticlă și pune-le în cămară, pentru
zilele toride de vară ce vor veni.
Adelina- moderator
- Mesaje : 5591
Data de inscriere : 12/08/2012
Varsta : 53
Re: Rețetele noastre, încercate si neîncercate
dulceata de salcam
2,5 km flori de salcam
1kg de zahar
1 lamaie
1 plic sare de lamaie
4 plicuri zahar vanilat
1 esenta de vanilie
3 litri apa
1 lingurita scortisoara
2 plicuri conservant
Repetam procedura de spalare a florilor, doar ca de aceasta data le vom desprinde de pe ciorchine. Dupa ce punem zaharul cu putina apa si sarea de lamaie pe foc, adaugam cei 3l de apa si florile de salcam. Dupa aproximativ o ora de fiert la foc mare, adaugam scortisoara, esenta de vanilie si conservantul si mai fierbem 15 minute. Sterilizam borcanele in cuptor, le umplem cu dulceata, si le mai fierbem la cuptor 10 minute la foc mic. Lasam sa se raceasca tot in cuptor.
Mod de servire
Siropul de salcam se foloseste in zilele calduroase de vara cu apa rece si gheata, ca o limonada, iar dulceata pentru diferite prajituri sau deserturi
2,5 km flori de salcam
1kg de zahar
1 lamaie
1 plic sare de lamaie
4 plicuri zahar vanilat
1 esenta de vanilie
3 litri apa
1 lingurita scortisoara
2 plicuri conservant
Repetam procedura de spalare a florilor, doar ca de aceasta data le vom desprinde de pe ciorchine. Dupa ce punem zaharul cu putina apa si sarea de lamaie pe foc, adaugam cei 3l de apa si florile de salcam. Dupa aproximativ o ora de fiert la foc mare, adaugam scortisoara, esenta de vanilie si conservantul si mai fierbem 15 minute. Sterilizam borcanele in cuptor, le umplem cu dulceata, si le mai fierbem la cuptor 10 minute la foc mic. Lasam sa se raceasca tot in cuptor.
Mod de servire
Siropul de salcam se foloseste in zilele calduroase de vara cu apa rece si gheata, ca o limonada, iar dulceata pentru diferite prajituri sau deserturi
Re: Rețetele noastre, încercate si neîncercate
Ei, de dulceata nu am auzit pana acum. Multumesc, o sa incerc si eu.
Coca- Admin
- Mesaje : 6975
Data de inscriere : 05/01/2012
Re: Rețetele noastre, încercate si neîncercate
Se vede ca azi am vizitat aceleasi site cu voi...dulceata vreau si eu sa fac,am facut doar sirop pana acum,,
Adelina- moderator
- Mesaje : 5591
Data de inscriere : 12/08/2012
Varsta : 53
Re: Rețetele noastre, încercate si neîncercate
Rulada cu mac
1 kg de faina, 2 pahare lapte, 2 oua, 1 pahar zahar, 100-150 g unt
sau margarina, 3/4 lingurita sare, 30 g drojdie. Pentru umplutura se iau
400 g mac, 1 pahar zahar sau miere.
Se prepara aluatul ca cel din reteta “Chifle dulci”. Macul se
pregateste separat astfel: se toarna macul in apa clocotita, se lasa sa
dea un clocot, se scurge printr-o sita deasa, se amesteca cu zahar, se
da de 2-3 ori prin masina de tocat carne, sau se freaca cu piulita. Apoi
se amesteca macul cu oua crude. Este bine sa se adauge nuci sau migdale
tocate. In loc de zahar se poate pune miere. Cand aluatul este gata, se
intinde pana ajunge la grosimea de 1/2 cm, se pune peste el macul
pregatit dinainte, se netezeste si se rasuceste aluatul in forma de sul.
Rulada se asaza intr-o tava unsa cu putin unt, cu marginea in jos, se
mai lasa sa creasca, se unge cu ou, se impunge in cateva locuri cu o
surcica si se coace in cuptor fierbinte 25-30 minute. Pentru aroma se
poate adauga in aluat praf de vanilie sau coaja rasa de lamaie.
{
1 kg de faina, 1 1/2 pahar lapte, 5 galbenusuri, 1 1/2 pahar zahar,
300 g unt sau margarina, 1/2 lingurita sare, 40 g drojdie. Pentru
ungerea chiflelor se iau 1 lingura smantana, 1 lingura faina, 1 lingura
unt, 1-1 1/2 linguri zahar.
Se desface drojdia in lapte cald, se adauga jumatate din faina si se
face plamadeala. Cand aceasta a crescut pana si-a dublat volumul, se pun
sarea si galbenusurile frecate cu zahar, se amesteca, se toarna restul
de faina si se framanta aluatul. Se adauga apoi untul topit sau
margarina si se framanta aluatul pina se desprinde de peretii vasului.
Dupa aceea se aduna, se presara cu putina faina, se acopera si se pune
la loc cald sa creasca. Dupa ce aluatul si-a dublat volumul se scoate pe
scindura si se fac chifle mici, care se pun pe tava unsa cu putin unt
si se lasa la cald sa creasca. Chiflele se ung cu o compozitie formata
din smantana, faina, unt topit, zahar si se pun la copt in cuptor timp
de 15-20 minute.]
[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]
1 kg de faina, 2 pahare lapte, 2 oua, 1 pahar zahar, 100-150 g unt
sau margarina, 3/4 lingurita sare, 30 g drojdie. Pentru umplutura se iau
400 g mac, 1 pahar zahar sau miere.
Se prepara aluatul ca cel din reteta “Chifle dulci”. Macul se
pregateste separat astfel: se toarna macul in apa clocotita, se lasa sa
dea un clocot, se scurge printr-o sita deasa, se amesteca cu zahar, se
da de 2-3 ori prin masina de tocat carne, sau se freaca cu piulita. Apoi
se amesteca macul cu oua crude. Este bine sa se adauge nuci sau migdale
tocate. In loc de zahar se poate pune miere. Cand aluatul este gata, se
intinde pana ajunge la grosimea de 1/2 cm, se pune peste el macul
pregatit dinainte, se netezeste si se rasuceste aluatul in forma de sul.
Rulada se asaza intr-o tava unsa cu putin unt, cu marginea in jos, se
mai lasa sa creasca, se unge cu ou, se impunge in cateva locuri cu o
surcica si se coace in cuptor fierbinte 25-30 minute. Pentru aroma se
poate adauga in aluat praf de vanilie sau coaja rasa de lamaie.
{
1 kg de faina, 1 1/2 pahar lapte, 5 galbenusuri, 1 1/2 pahar zahar,
300 g unt sau margarina, 1/2 lingurita sare, 40 g drojdie. Pentru
ungerea chiflelor se iau 1 lingura smantana, 1 lingura faina, 1 lingura
unt, 1-1 1/2 linguri zahar.
Se desface drojdia in lapte cald, se adauga jumatate din faina si se
face plamadeala. Cand aceasta a crescut pana si-a dublat volumul, se pun
sarea si galbenusurile frecate cu zahar, se amesteca, se toarna restul
de faina si se framanta aluatul. Se adauga apoi untul topit sau
margarina si se framanta aluatul pina se desprinde de peretii vasului.
Dupa aceea se aduna, se presara cu putina faina, se acopera si se pune
la loc cald sa creasca. Dupa ce aluatul si-a dublat volumul se scoate pe
scindura si se fac chifle mici, care se pun pe tava unsa cu putin unt
si se lasa la cald sa creasca. Chiflele se ung cu o compozitie formata
din smantana, faina, unt topit, zahar si se pun la copt in cuptor timp
de 15-20 minute.]
[Trebuie sa fiti inscris si conectat pentru a vedea acest link]
Adelina- moderator
- Mesaje : 5591
Data de inscriere : 12/08/2012
Varsta : 53
Re: Rețetele noastre, încercate si neîncercate
Socata cu miere
Ingrediente
10 flori de soc, 1 borcan mare de 5 litri, 350 grame de miere de salcam, , 2 lamai, apa plata.
Preparare
Florile de soc se trec prin apa rece pentru a indeparta praful. In borcan punem mierea, lamaile taiate felii si amestecam, astfel incat sa iasa sucul de lamaie. Se adauga florile de soc, apa plata si amestecam usor. Se acopera cu un tifon si se lasa la soare circa 2 zile, mai amestecam din cand in cand. Cand este gata se strecoara si se trage in sticle. Se pastreaza la rece.
Servire
Se serveste cu gheata.
Ingrediente
10 flori de soc, 1 borcan mare de 5 litri, 350 grame de miere de salcam, , 2 lamai, apa plata.
Preparare
Florile de soc se trec prin apa rece pentru a indeparta praful. In borcan punem mierea, lamaile taiate felii si amestecam, astfel incat sa iasa sucul de lamaie. Se adauga florile de soc, apa plata si amestecam usor. Se acopera cu un tifon si se lasa la soare circa 2 zile, mai amestecam din cand in cand. Cand este gata se strecoara si se trage in sticle. Se pastreaza la rece.
Servire
Se serveste cu gheata.
Re: Rețetele noastre, încercate si neîncercate
Pun si eu dulceata din fructe de soc
Prin august se culeg bobitele negre de la soc se spala, se scurg. La o farfurie adinca mare(din vremea bunicii) se pune 1 kg de zahar si 2 lamii. Se alterneaza straturi de bobite, zahar si felii de lamiie si se lasa pina a doua zi cind se fierbe ca orice dulceata!
Tot atunci dar nu pot spune cantitatile fac si un lichior ca visinata=fructe , zahar si lamiie la macerat pina se dizolva zaharul si apoi alcool sau palinka!
Prin august se culeg bobitele negre de la soc se spala, se scurg. La o farfurie adinca mare(din vremea bunicii) se pune 1 kg de zahar si 2 lamii. Se alterneaza straturi de bobite, zahar si felii de lamiie si se lasa pina a doua zi cind se fierbe ca orice dulceata!
Tot atunci dar nu pot spune cantitatile fac si un lichior ca visinata=fructe , zahar si lamiie la macerat pina se dizolva zaharul si apoi alcool sau palinka!
Valih- Admin
- Mesaje : 2652
Data de inscriere : 03/09/2012
Re: Rețetele noastre, încercate si neîncercate
Dana, te asigur ca este foarte, foarte buna!Mereu fac dulceata cand reusesc sa culeg fructele, daca nu mi le papa graurii ca anul trecut
Adelina- moderator
- Mesaje : 5591
Data de inscriere : 12/08/2012
Varsta : 53
Re: Rețetele noastre, încercate si neîncercate
Pai in Ardeal se face....e delicioasa ca si lichiorul !
Valih- Admin
- Mesaje : 2652
Data de inscriere : 03/09/2012
Re: Rețetele noastre, încercate si neîncercate
eu ma chinui de citiva ani sa inmultesc tufa de soc ce a ramas pe pamintul vindut si nu reusesc....azi am citit ca pot ingropa semintele crude cu tot cu fruct bine copt si in primavara rasar plantute.... sper sa reusesc ! socul nu ne poate lipsi din ceaiul de dimineata....in special iarna cind dau virozele si gripele.....
Re: Rețetele noastre, încercate si neîncercate
Si eu am facut sirop de soc. A iesit delicios.
tunderke- incepator
- Mesaje : 6
Data de inscriere : 25/05/2013
Re: Rețetele noastre, încercate si neîncercate
Faceti siropul nefiert. Nici nu stati cu grija lui, e si sanatos, aroma are cat cuprinde... Mamaie a facut acum vreo doua saptamani si din portocale. Merge facut din toate fructele. Am facut si din flori de salcam.
Coca- Admin
- Mesaje : 6975
Data de inscriere : 05/01/2012
Re: Rețetele noastre, încercate si neîncercate
Nu stiu... poate ca da...
Coca- Admin
- Mesaje : 6975
Data de inscriere : 05/01/2012
Re: Rețetele noastre, încercate si neîncercate
Eu am o reteta de sirop de zmeura, tot nefiert. E foarte bun. Trebuie sa va scriu reteta. Eu am facut si din capsuni.
tunderke- incepator
- Mesaje : 6
Data de inscriere : 25/05/2013
Re: Rețetele noastre, încercate si neîncercate
S-ar putea sa semene retetele. O vrem .
Coca- Admin
- Mesaje : 6975
Data de inscriere : 05/01/2012
Pagina 9 din 11 • 1, 2, 3 ... 8, 9, 10, 11
Subiecte similare
» Lucrarile noastre
» Sa avem grija de mainile noastre!
» Micile si marile noastre secrete din bucatarie
» Sa avem grija de mainile noastre!
» Micile si marile noastre secrete din bucatarie
Pagina 9 din 11
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
|
|
Lun 20 Noi - 21:51 Scris de bilexa
» Expozitie lucrari crosetate valih
Mier 7 Iun - 13:51 Scris de Vyky
» Tutoriale crosetate
Mar 23 Mai - 20:58 Scris de Adelina
» Link-uri utile pentru tricotat.
Lun 3 Apr - 18:43 Scris de nastasia
» Expozitie tricotate de Adelinacomanescu
Mar 3 Ian - 18:16 Scris de nastasia
» Expozitie lucrari crosetate Dandy
Joi 29 Dec - 10:52 Scris de nastasia
» Expozitie lucrari crosetate adelinacomanescu
Mier 30 Noi - 21:26 Scris de nuti09
» Poze pentru inspiratie - hainute tricotate pentru copii
Lun 28 Noi - 20:55 Scris de Adelina
» Scheme ,diagrame pentru tricotat
Dum 27 Noi - 21:19 Scris de Adelina